Archief

Regels

NGF: Niet meten met smartphone

Vanaf 2014 mag je in de NGF-competitie en nationale wedstrijden afstandsmeters gebruiken, maar de smartphone blijft verboden.

De reden om smartphones uit te sluiten, ligt in de beperking van de Lokale Regel – namelijk dat ‘rangefinders’ alleen afstanden mogen meten. Het is ondoenlijk om te checken of er op een smartphone applicaties zijn geïnstalleerd die (illegale) informatie kunnen verschaffen over bijvoorbeeld hoogteverschillen, wind, temperatuur of clubkeuze.

Om het gevaar van overtreding van de Regel of dillema’s voor de marker/tegenstander zoveel mogelijk te voorkomen, blijft de smartphone voorlopig dus verboden.

Lees verder op www.golf.nl.

Klik hier voor meer informatie van de NGF over de Plaatselijke Regel en de meest gestelde vragen over het gebruik van afstandsmeters.

Lees hier welke apparatuur je wel en niet mag gebruiken.

Afstandsmeters toegestaan in NGF wedstrijden

De NGF heeft besloten om het gebruik van afstandsmeters per 1 januari 2014 toe te staan bij nationale wedstrijden en NGF Competitie.

De Nederlandse Golf Federatie heeft besloten om het gebruik van afstandsmeters per 1 januari 2014 toe te staan bij haar nationale wedstrijden en in de NGF Competitie. Hiervoor wordt een Plaatselijke Regel vastgesteld, zoals bedoeld in Regel 14-3 van de Golfregels. De NGF beveelt de clubs aan dezelfde Plaatselijke Regel in te voeren. In de meeste andere Europese landen is het gebruik van afstandsmeters al toegestaan.

De meest gangbare vormen van afstandsmeters zijn:

a.  Lasermeetinstrument. Uitvoeringen die ook in staat zijn hoogteverschil (slope) te meten, zijn niet toegestaan.

b.  “GPS-horloges” die voor een groot aantal banen de positie van de drager bepalen en de afstand naar de green van een specifieke hole geven.

c.  GPS-applicatie op een smart Phone. Hoewel de werking globaal dezelfde is als onder b. is het gevaar dat op de smartphone ook verboden meet- of rekenapplicaties geïnstalleerd zijn.

Lees verder op Golf.nl.

Regelwijzigingen: iets minder invloed van tv-beeld

Regelwijzigingen: iets minder invloed van tv-beeld

Tiger Woods kreeg dit jaar twee strafslagen omdat zijn bal volgens de referees een fractie bewoog. Per 1 januari 2014 gelden er andere regels in een dergelijke situatie.

De regelinstanties R&A en USGA hebben dinsdag 87 regelwijzigingen aangekondigd voor de periode 2014 tot en met 2015.

Een van de opvallendste veranderingen betreft Decision 18/4, die gaat over het gebruik van haarscherpe videobeelden of slow-motion video om te bepalen of een bal is bewogen. Na 2013 geldt dat beweging van de bal met het naakte oog te zien moet zijn geweest:

‘The ball will not be deemed to have moved if that movement was not reasonably discernible to the naked eye at the time. The Decision ensures that a player is not penalized under Rule 18-2 in circumstances where the fact that the ball had changed location could not reasonably have been seen without the use of enhanced technology.’

Lees verder.

Lange putter vanaf 2016 verboden

Putten met een lange golfclub die kan rusten tegen het bovenlichaam is vanaf 2016 verboden. De twee belangrijkste golffederaties hebben dat dinsdag gezamenlijk besloten.

Daarmee komt een einde aan een heftige discussie van voor- en tegenstanders in de golfsport. Vier van de laatste zes winnaars van een Major gebruikten een lange putter. Onder anderen Adam Scott, die in april de Masters op Augusta won.

‘We hebben ruim de tijd genomen om een weloverwogen besluit te kunnen nemen’, zei Peter Dawson, de baas van de Britse Royal and Ancient Golf Club.

Lees verder.

Alleen golf neemt de telefoon op

Tiger Woods, Stacy Lewis. De laatste weken hebben tv-kijkende golfers weer toernooidirecties opgebeld. Hoe is dat in andere sporten? Lewis kreeg na de derde ronde van het Kraft Nabisco Championship in Californië twee strafslagen, omdat haar caddie Travis Wilson op hole zestien bijna ongemerkt met zijn voet het zand van een bunker testte.

In de baan was het niemand opgevallen, maar een tv-kijker nam de moeite om de telefoon te pakken en de wedstrijdleiding op dit voorval te attenderen.

De beelden werden bekeken en Stacy Lewis begon de laatste ronde niet met twee, maar met vier slagen achterstand. Ze won het eerste Major van het jaar overigens toch – tot grote opluchting van Wilson.

Vorige week vond een kijker dat Tiger Woods in ronde twee van The Masters op vijftien verkeerd dropte.

Lees hier verder op de website van Golf.nl

PGA Tour zegt nee tegen putter-verbod

De regelinstanties willen het vastklemmen (‘anchoring’) van verlengde putters tegen het lichaam na 2015 verbieden, voor alle spelers. Dat is eind november 2012 bekendgemaakt. De R&A en USGA hebben organisaties in de golfwereld toen negentig dagen gegeven om te reageren op het aangekondigde verbod.

De baas van de Amerikaanse PGA Tour, Tim Finchem (foto), reageerde zondag tijdens de finale van het WGC-Accenture Match Play Championship, als onderdeel van de tv-uitzending.

Finchem noemt het verbod op anchoring niet ‘in the best interest of golf or the PGA Tour’. Hij wees erop dat het vastklemmen van lange putters tegen het lichaam al veertig jaar gebeurt. Hij zegt dat er inmiddels veel amateurs met verlengde putters spelen en dat er PGA Tour-spelers zijn die opgegroeid zijn met de methode van ‘anchoring’. Bovendien zijn er volgens Finchem geen gegevens die er op wijzen dat er een competitief voordeel is als je een lange putter tegen het lichaam vastklemt.

Lees verder.

NVG lanceert golfetiquette video’s

De Nederlandse Vereniging voor Golfaccommodaties (NVG) heeft vier video’s gelanceerd om beginnende golfers de omgangsvormen in golf bij te brengen. In de video’s komen de sociale omgangsvormen op de golfbaan, zorg voor de golfbaan, een prettig speeltempo tijdens het golfen en veiligheid op de golfbaan aan bod. Deze video’s zijn een onderdeel van het Nationaal Golfpaspoort. Na het bekijken van de video is er de mogelijkheid om de opgedane kennis te toetsen met een quiz. De quizvragen zijn recentelijk vernieuwd.

Het Nationaal Golfpaspoort is een initiatief van de golfbanen en is bedoeld om beginnende golfers op een toegankelijke en ongedwongen manier kennis te laten maken met de golfsport, de bestaande golfgemeenschap en de gewoontes en gebruiken binnen de sport.

Lees hier verder op de website van Golfnet.

Langzaam spel

Op de slotdag van het Wales Open, waar ‘onze’ Joost Luiten gedeeld tweede werd, kreeg Ross Fisher een strafslag voor te langzaam spel. Hoe heeft dat kunnen gebeuren?

Op de slotdag van het Wales Open speelden Ross Fisher, Joost Luiten en de uiteindelijke winnaar Thongchai Jaidee in de laatste flight. Het was een gure dag met veel regen, waardoor de spelers langzamer speelden. Ze hadden meer tijd nodig om steeds regenkleding aan en uit te trekken, hun clubs droog te houden enz.

Op de eerste 9 holes verloor de flight al afstand op de voorgaande flight. Vanaf hole 11 reed John Paramor (hoofdreferee van de European Tour) met de spelers mee, die op die hole Ross Fisher al een waarschuwing gaf. De achterstand op de voorgaande flight werd niet ingelopen. Sterker nog, ze verloren nog meer afstand.
Op hole 14 draalde Ross Fisher erg lang op de green, waardoor hij een strafslag kreeg opgelegd.

Lees hier verder op de website van Golfclub Zeegersloot.

Woods pleit voor strengere straf bij langzaam spel

Tiger Woods heeft bij de international golffederatie PGA een verzoek ingediend om langzaam spel voortaan te bestraffen met penaltyslagen in plaats van de huidige niet openbare straffen. De duur van de rondes is een groeiend probleem op de tour. Zo werd het publiek dit weekeinde bijvoorbeeld duidelijk geïrriteerd door Kevin Na, die continu oefenslagen en zogenaamde ‘waggles’ maakte.

Woods, voorheen de beste van de wereld, denkt dat een strafslag beter werkt dan geldstraf, waarvan wordt gedacht dat deze momenteel tussen de 5.000 en 10.000 dollar behelsen. “Het is heel makkelijk, je krijgt een waarschuwing en dan een strafslag. Ik denk dat het dan een stuk sneller gaat”, zo verklaarde Woods, die in Ponte Vedra overigens twaalf slagen meer nodig had dan de winnaar Matt Kuchar.

Golfpaspoort “het vervolg”

Het Golfpaspoort brengt een verandering! De golfer heeft al diverse media berichten voorbij zien komen en reageerd geschokt. Diverse media schrijven koppen als; NGF en NVG hebben ruzie, spanning tussen NGF en NVG, NVG steelt stappenplan NGF. Maar goed, media blijft media. We hebben een mail ontvangen van de NVG met daarbij een kleine presentatie. We hebben dit doorgenomen en het doel is fantastisch maar we missen alleen nog de echte aansluiting met het stappenplan van de NGF, en dat terwijl de NVG hier wel een combi in ziet. De combi is er wel alleen pas op het laatst. Dus als de golfer alles heeft gedaan volgens het boekje ( het Golfpaspoort ) dan is er de aansluiting met de NGF. Dat de NGF zich een beetje gepasseerd voelt snappen we wel.

Lees hier verder op de website van Golfaanbieder.nl

Social Media

Buienradar