Archief

Medisch

Golfen blijkt meest gezonde sport

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat golfers een gezondere leefstijl hebben, vitaler zijn, een rijker sociaal netwerk hebben én gemiddeld 5 jaar langer leven dan mensen die niet golfen. Golfclub Hooge Graven is blij met de resultaten.

Voorzitter van golfclub Hooge Graven, Gerard Nunnikhoven, zegt over de resultaten van het Zweedse onderzoek onder 300.000 golfers. ‘Natuurlijk ben je altijd enthousiast over je eigen sport, maar als er dan wetenschappelijk wordt aangetoond dat het ook nog eens een heel gezonde sport is, dan geeft dat wel een kick’, zegt hij. De uitkomsten van het onderzoek verbazen hem overigens niet. ‘Dankzij de combinatie van lichamelijke beweging, concentratie en techniek is golf leuk voor iedereen tussen de 8 en 88 jaar. Bovendien is het ook nog eens de minst blessuregevoelige sport die er bestaat.’

Volgens clubgenoot Frits Lauterbach is het ook het sociale gebeuren waardoor het golfen zo geliefd is. ‘Je speelt tegen jezelf, maar altijd in gezelschap van anderen. Al wandelend over de baan heb je het soms alleen maar over koetjes en kalfjes, terwijl je een andere keer een heel diepgaand gesprek kunt hebben. Dat geeft golfen net dat beetje extra.’

Lees hier verder op de website van Hardenberg.nu

Beroemde golfclub maakt golfer beter

Als mensen denken dat ze met de golfclub van een beroemde en uitstekende golfer spelen, worden ze spontaan beter in golf. Dat blijkt uit onderzoek.

De wetenschappers verzamelden 41 studenten die graag golfden. De studenten werden op de baan gezet en moesten putten. Alle studenten kregen een golfclub van de onderzoekers. De helft kreeg te horen dat het een hele goeie was. De andere helft kreeg te horen dat de golfclub ooit had toebehoord aan Ben Curtis: een beroemde golfspeler. Dat laatste was natuurlijk niet waar.

Lees hier verder op de website van scientias.nl

‘Ei’ na golfbal op hoofd

Toeschouwer Edwin Curtis zat vrijdagmiddag nietsvermoedend te genieten van golfende wereldtoppers bij de Honda Classics in Palm Beach toen hij een golfbal op zijn hoofd kreeg.

‘Boosdoener’ was golfer George McNeill, die op de 18e hole even de weg kwijt was en zijn ‘drive’ het publiek in sloeg.

Curtis kreeg het balletje vol op zijn hoofd, met een enorm ‘ei’ boven zijn linkeroog als gevolg.

De onfortuinlijke golffan bleef bij bewustzijn. McNeill bekommerde zich om de man. Om de pijn een beetje te verzachten deelde hij een gesigneerde golfhandschoen uit.

Via Telegraaf.nl.

Behandeling slaapapneu leidt tot lagere handicap

Het lijkt een 1 april-grap maar het is een serieus bericht: uit onderzoek is gebleken dat mensen die een behandeling tegen slaapapneu ondergaan hun golfhandicap verlagen.

Onder meer The New York Times bericht over het onderzoek. Slaapapneu (sleep apnea) is een stoornis waarbij een persoon herhaaldelijk perioden van ademstilstand heeft gedurende de slaap. Slaapapneu komt op hogere leeftijd vaker voor en verhoogt het risico op hartziektes.  Uit het kleine onderzoek in de Journal of Clinical Sleep Medicine blijkt dat oudere personen baat hebben bij een behandeling van de stoornis: hun golfprestaties verbeterden.

De onderzoekers vergeleken twaalf golfers van ongeveer 55 jaar met slaapapneu met twaalf gezonde golfers. Alle proefpersonen speelden 25 ronden of meer per jaar.

Lees hier verder op de website van GolfWeekly.

NVG werkt samen met ‘De golfverzekering’

Een aantal golfbaanmanagers heeft ‘De Golfverzekering’ ontwikkeld, bijvoorbeeld voor golfers die de helft van een seizoen niet kunnen spelen vanwege een blessure. De NVG kondigde maandag een samenwerking aan met ‘De Golfverzekering’.

Met enige regelmaat krijgen golfbanen vragen binnen als: ‘Ik ben zes maanden uitgeschakeld door een operatie aan mijn schouder; krijg ik m’n contributie/speelvergoeding terug?’

Op initiatief van een aantal golfbaanmanagers en -eigenaren is De Golfverzekering ontwikkeld. Dit verzekeringsproduct dekt alle denkbare golfgerelateerde risico’s. De golfuitrusting, kleding, holes-in-one, reisverzekeringen en het speelrecht en de contributie: alles kan verzekerd worden.

Lees hier verder op de website van GolfWeekly.

Intensief sporten leidt niet tot langer leven

Sporten is gezond maar overdrijven heeft geen zin. Sporters die zich in het zweet werken, zoals wielrenners en schaatsers, leven niet langer dan golfspelers of cricketers. Dat blijkt uit onderzoek van Leidse wetenschappers onder bijna tienduizend voormalige Olympische sporters, dat vandaag in het British Medical Journal (BMJ) verschijnt.

Onderzoekers Ruben Zwiers en Frank Zandvoort analyseerden daarvoor de overlijdensdata van sporters die tussen 1896 en 1936 meededen aan de Olympische Spelen. Ze verdeelden de 43 sportieve disciplines van de deelnemers in oplopende statische intensiteit (kracht) en oplopende dynamische intensiteit (duur). Voor de levensverwachting bleek de mate van intensiteit niet uit te maken. Ook de combinatie van duur en kracht, op zijn sterkst bij bijvoorbeeld boksen en fietsen, leverde geen langer leven op.

Lees hier verder op de website van de Volkskrant.nl

Tegen jezelf praten bij golf zorgt voor betere scores

De universiteit van Thessaly in Griekenland heeft een studie gedaan naar psychologie in de sport. psycholoog Antonis Hatzigeorgiadis testte het in jezelf praten bij diverse sporten om te kijken of dit effect had op de prestaties. De link tussen denken en doen en met name het tegen jezelf praten bezorgden betere prestaties door een betere focus.

Verschillende in jezelf gesproken instructies zoals ‘ellenboog omhoog’ bij zwemmers zorgden voor een beter prestaties dan de zin ‘ga er voor’.

Lees hier verder op de website van ForeMagazine.

Golfen met een fysieke beperking

De laatste drie jaar heeft de NGF zich ingespannen om golf voor mensen met een fysieke beperking structureel neer te zetten. Dit hebben wij gedaan door in 2008 een Platform op te zetten waarin de volgende partijen zitting hebben: NGF, NVG, PGA Holland, Stichting Handicart en de Nederlandse Golfvereniging voor Gehandicapten.

Met name in 2010 en 2011 hebben we door middel vanhet opleiden van zowel golfprofessionals als bewegingsagogen, werkzaam op revalidatiecentra, belangrijk werk verricht. Met name door in de opleiding van de professionals ook in te gaan op het lesgeven van oudere mensen die te kampen krijgen met fysieke beperkingen, hebben wij professionals relevante kennis gegeven die op de club toepasbaar is.

Lees hier verder op de website van Golf.nl

TopSupport lanceert medische golfkeuring

Voor het eerst wordt een medische golfkeuring aangeboden in Nederland. Initiatiefnemer is het Medisch Sportgezondheidscentrum TopSupport.

De specifieke sportmedische keuring voor golfers geeft volgens TopSupport ‘een goed beeld van de persoonlijke belastbaarheid en helpt bij het verbeteren van de golfswing op basis van lichamelijke mogelijkheden.’
Sportarts Robert van Oosterom, die ook verbonden is aan de NGF (Nederlandse Golf Federatie), heeft als eerste arts in Nederland de medische opleiding van TPI doorlopen, samen met de fysiotherapeuten Hanneke de Brouwer en Tessa van Roy.

‘Het doel is om golfers met het juiste advies zonder klachten te laten golfen, waardoor met name een oudere doelgroep het plezier in de sport weer terugvindt’, zegt Van Oosterom in een persbericht over de lancering van de golfkeuring.

Lees verder.

Bodygolf Fitness Lite

BodyGolf is een golf-specifiek, origineel nieuw concept dat uw zwakheden en inflexibilities in uw lichaam identificeert die uw golfswing schaden. Het verstrekt oplossingen in de vorm van strech- en versterkings oefeningen  die er voorzorgen dat je een bal verder en rechtere bal kunt slaan.
Waarom zou je oefeningen doen waar u niets aan heeft? Wees efficient en doe een gestructureerd oefeningsprogramma, op maat gemaakt voor u, die overalkunnen  worden gedaan.

Aldus deze uit het engels vertaalde tekst van de iPhone App waarover je hier meer informatie kunt vinden.

Social Media

Buienradar