Archief

Masters

Luiten sluit af met ‘goed gevoel’

Joost Luiten heeft op de slotdag van The Masters revanche genomen voor ‘zwarte’ zaterdag. De 28-jarige Bleiswijker poetste met een ronde van 67 (-5) de +5 van een dag eerder weg.

 ,,Ik ben blij dat ik The Masters met een goed gevoel heb kunnen afsluiten. Mijn spel was vandaag weer een stuk beter. Na mijn birdies op hole zeven en acht kreeg ik ook weer wat meer vertrouwen.”

Luiten moest na zijn ronde nog lang wachten op zijn definitieve klassering, maar zeker is dat hij een reuzensprong zal maken. Bij het ingaan van de vierde ronde stond hij nog 51e, maar na zijn geweldige slotakkoord zal hij met een totaal van +4 in de top dertig eindigen.

,,Ik wilde na gisteren iets goedmaken. Het ging me echt niet gebeuren dat ik als laatste eindig van alle spelers die de cut haalden”, was de nummer 45 van de wereld getergd.

Lees verder op Telegraaf.nl.

Luiten zeker van vervolg op Masters

Als eerste Nederlandse golfer ooit heeft Joost Luiten de ‘cut’ gehaald bij de Masters op Augusta. De 28-jarige Bleiswijker ging vrijdag rond in 73 slagen, twee minder dan tijdens zijn eerste ronde, en verzekerde zich met een totaal van 148 (4 boven par) van een langer verblijf in het prestigieuze Amerikaanse majortoernooi.

Luiten heeft een plek in de top 50 veroverd, een vereiste om ook in het weekeinde te mogen spelen. De beste golfer van Nederland sloeg in zijn tweede ronde in de Verenigde Staten drie birdies en vier bogeys. De laatste moest hij noteren op de zeventiende hole, waarop hij donderdag nog flink worstelde met een dubbele bogey.

Luiten is na Gerard de Wit (1962, 1963 en 1964), Rolf Muntz (1991) en Reinier Saxton (2009) de vierde Nederlander die mag meedoen aan de Masters. Geen van zijn drie voorgangers haalde de ‘cut’ op Augusta.

Lees hier verder op de website van Nu.nl

Luiten hoopt op Nederlands unicum bij Masters

Joost Luiten begon gisteren aan zijn eerste grote uitdaging van dit seizoen. De huidige nummer 45 van de wereld moest rond 19.30 uur Nederlandse tijd de baan op bij de US Masters, de eerste van de vier majors dit seizoen.

Luiten is na Reinier Saxton (2009), RolfMuntz (1991) en Gerard de Wit (1962, 1963, 1964) pas de vierde Nederlander die deelneemt op de legendarische baan inAugusta. 

Luiten zou meteen voor een unicum kunnen zorgen. Als de 28-jarige golfer de cut overleeft, is hij de eerste Nederlander die ook op de laatste twee dagen van de Masters van de partij is. Op basis van zijn eerdere resultaten moet Luiten in staat worden geacht de schifting te overleven.

De Bleiswijker veroverde vorig jaar op het KLM Open in Zandvoort zijn derde titel op de European Tour en is uitgegroeid tot een van de betere Europese spelers. Hij wordt niet voor niks gevolgd door Paul McGinley, de captain van het Europese Ryder Cup-team.

Lees verder op Nu.nl.

Video NOS: Luiten aan de vooravond van de Masters

De NOS maakte een reportage over de Masters en sprak op Augusta National met Joost Luiten.  Luiten speelde op woensdag de Par 3 Contest. In de par-3 wedstrijd werd Luiten gecaddied door zijn vriendin Lyan. Luiten speelde de korte baan iun 24 slagen (-3).

De Nederlander oefende eerder op woensdag met Rory McIlroy, de twee kennen elkaar van hun amateurtijd.

Bekijk hier de video via GolfWeekly die de NOS woensdagavond uitzond:

IJsstorm velt beroemdste boom in de golfsport

De Eisenhower Tree, misschien wel de beroemdste boom in de golfsport, is dit weekeinde omgehakt. Dat werd noodzakelijk nadat de Augusta National Golf Club in de Amerikaanse staat Georgia, waar jaarlijks het Masters-toernooi wordt gespeeld, was getroffen door een zware ijsstorm.

Clubvoorzitter Billy Payne noemde het besluit, genomen na raadpleging van een aantal vooraanstaande boomdeskundigen, ‘moeilijk te accepteren’. Hij tekende erbij aan dat tal van andere bekende bomen op de baan, die hun reputatie doorgaans ontlenen aan het feit dat ze golfballen als een magneet lijken aan te trekken, gespaard zijn gebleven.

Lees hier verder op de website van de Volkskrant.nl

Australië apetrots na historische zege Scott

De premier sprak van een historische overwinning, icoon Greg Norman hield het niet droog. Heel golfminnend, en eigenlijk sportminnend Australië begroette maandag de zege van Adam Scott op de prestigieuze Masters op Augusta National als een mijlpaal in de sportgeschiedenis.

Scott vertelde van plan te zijn snel een biertje te gaan drinken met Norman, die hij een inspiratiebron voor een hele generatie Australische golfers noemde. ‘Een telefoontje is niet genoeg voor ons, we zijn heel close.’

‘Golf is een grote sport in mijn land’, vertelde Scott. ‘Door de jaren heen hebben we tal van topgolfers voortgebracht. Dit toernooi was het enige dat we nog nooit hadden gewonnen. Het is geweldig dat het mijn lot is de eerste Australiër te zijn die dit voor elkaar krijgt.’

Lees verder.

Spannende Masters in teken van regels en toepassing daarvan

Vrijdag en zaterdag stond de Masters in het teken van de golfregels en hoe ze worden toegepast. Was het vrijdag de 14-jarige Chinees Tianlang Guan die een strafslag kreeg voor traag spel, de eerste sinds het begin van de Masters. Zaterdagochtend was het Tiger Woods die twee strafslagen aan zijn golfbroek kreeg voor het verkeerd droppen van zijn bal op de 18e hole. Woods dropte zijn bal maar een alerte televisiekijker zag dat de plek niet correct was en belde naar de organisatie die de beelden bekeek. Ze zagen niets verkeerd maar toen Woods later in een persconferentie zijn fout toegaf werd besloten hem twee strafslagen te geven maar geen diskwalificatie wegens een verkeerd ingevulde scorekaart. De organisatie handelde onder regel 33-7/4.5 die sinds 2011 van kracht is en de commissie strafslagen kan geven aan een speler en niet te diskwalificeren als de speler niet weet dat hij strafslagen heeft opgelopen en voor een verkeerde score op zijn kaart heeft getekend.

Brandt Snedeker was een emotioneel wrak toen hij vijf jaar geleden op de baan van Augusta National stond, zaterdag was hij de kalmte zelf toen hij opende met 12 pars op rij en als afsluiting drie birdies maakte voor een ronde 69 en een gedeelde eerste plaats. “Ik ben hier niet voor een goede finish”, vertelde Snedeker, “ik ben hier niet voor een top vijf plaats, ik ben hier om te winnen en daar ga ik me zondag dan ook op richten”.

Lees hier verder op de website van ForeMagazine.

Scott wint de Masters 2013

Voor de 16e keer in de geschiedenis was een play-off nodig om de winnaar te bepalen in The Masters. Het werd uiteindelijk Adam Scott. Terwijl de regen die vrijwel de hele dag viel, met de minuut erger werd, vloog de finaleronde van The Masters tegen het eind nog eenmaal stevig in vuur en vlam. Eerst was het Adam Scott die met een lange lastige putt een birdie maakte op de 72ste hole om naar -9 te gaan als clubhuisleider.

Het dwong Angel Cabrera tot het maken van een birdie om gelijk te komen met de Australiër, en dat was precies wat de Argentijn deed. Zijn ijzer naar de vlag kwam binnen een meter neer en de birdieputt viel zonder twijfel in het hart van de hole. De drives van de Argentijn en de Australiër waren vrijwel identiek, en ook de slagen naar de green leken wel en kopie van elkaar. Maar waar de eerste slag nog goed was, waren de ijzerslagen dat niet. Ze raakten weliswaar allebei de green, maar rolden er allebei ook weer vanaf, tot op ongeveer twee meter van elkaar. Het voordeel lag evenwel bij Scott omdat hij de lijn prima af kon kijken van Cabrera die eerst moest spelen. De chip van Cabrera was nagenoeg perfect en rolde binnen een centimeter van de rand van de cup tot op 40 centimeter. Scott liet iets meer over, al gaf hij zijn chip geen kans door een metertje te kort te blijven.

Beiden maakten vanaf die afstand geen fout en dus ging het door naar hole 10 voor de volgende extra hole.

Lees hier verder op de webiste van Golf.nl

 

Woods en de kans op diskwalicatie

De beelden liegen niet en Tiger Woods uitleg wijst op een fout: er ging iets mis met de drop op 15. Tiger Woods sloeg een perfect ogende wedge naar de green van de par-5, maar de bal raakte de vlag en ging met veel spin terug het water in. Woods koos er niet voor om de bal vanuit de dropzone te spelen. ‘It was muddy and not a good spot to drop’, zei hij later tegen een verslaggever van CBS.

De nummer een van de wereld had volgens Regel 26-1 een paar opties. Dit staat er op pagina 114 van het Regelboekje van de NGF:

a. handelen volgens slag en afstand van Regel 27-1 door een bal te spelen zo dicht mogelijk bij de plek waar de oorspronkelijke bal het laatst werd gespeeld (zie Regel 20-5), of

b. een bal droppen achter de waterhindernis, waarbij hij het punt waar de oorspronkelijke bal het laatst de grens van de waterhindernis kruiste op een rechte lijn moet houden tussen de hole en de plek waar de bal wordt gedropt, zonder beperking van de afstand waarop de bal achter de waterhindernis mag worden gedropt.

Lees hier verder op de website van Golf.nl

Chinese golfer (14) steelt show Augusta

Na de openingsronde op donderdag in het Masters-golftoernooi van Augusta voeren de Spanjaard Sergio Garcia en Australiër Marc Leishman de ranglijst aan. Favoriet Tiger Woods staat gedeeld dertiende. Garcia en Leishman scoorden 6 onder par. Dustin Johnson completeert de top 3. Woods ligt met 2 onder par 4 slagen achter op de koplopers.

De 14-jarige Guan Tianlang maakte als jongste deelnemer ooit een indrukwekkend debuut. Hij had voor zijn eerste ronde 73 slagen nodig en kreeg voor zijn laatste putt een groot applaus van het publiek. „Er is een droom uitgekomen voor mij. Dit is geweldig”, zei hij na afloop.

Lees verder.

Social Media

Buienradar