Golfbaan


Golfbanen

Je hebt alle benodigdheden om te kunnen golfen. Nu nog een baan zoeken waar je kunt golfen. Naast de traditionele golfbanen je ook de mogelijkheid om te gaan Urban golfen of Boerengolfen. Meer info over deze soorten golf vind je hier op onze weblinks pagina over Urban- en Boerengolf.

De traditionele golfbanen kun je onderverdelen in de volgende soorten.

 • Openbare (publieke) golfbanen
 • Municipal golfbanen
 • Semi-private golfbanen
 • Hotel/resort golfbanen
 • Besloten (prive) golfbanen

Openbare (publieke) golfbanen

De openbare golfbanen zijn toegankelijk voor iedereen. Echter is hier nog weer een onderscheid in te maken tussen golfbanen waar je een GVB nodig hebt en golfbanen waar je zonder GVB kunt spelen. Een overzicht van de golfbanen in Nederland zonder GVB vind je hier. Daarnaast zijn alle Pitch & Putt banen ook zonder GVB te bezoeken. Een overzicht van alle (publieke) golfbanen vind je hier per provincie. Om te kunnen spelen op deze banen waar je minimaal GVB nodig hebt betaald je een bedrag voor de Greenfee en kunt daarna gaan spelen. Vaak moet je van te voren reserveren. Dit kan soms via het internet of door te bellen.

Municipal golfbanen

Dit zijn golfbanen die toegankelijk zijn voor iedereen die in een bepaalde gemeente wonen. Deze banen komen meestal voor in het buitenland. Als je hier ook wilt spelen moet je vaak een hogere greenfee betalen.

Semi-private golfbanen

Op deze golfbanen mag een greenfee speler alleen op bepaalde tijdstippen spelen. Ook hebben ze vaak op bepaalde tijdstippen een minimaal eis van handicap op bepaalde tijdstippen.

Hotel/resort/park golfbanen

Vooral in het buitenland heb je golfbanen rond om luxe hotels. De golfbaan is voor de hotelgasten vaak te bezoeken met kortingen. In Nederland de golfbanen bij vakantieparken vaak een 9 holes par 3 of een openbare baan.

Besloten (prive) golfbanen

Hierop mogen alleen leden van de club spelen.

De golfbaan

De golfbaan zelf bestaat vaak uit een aantal vaste onderdelen. Dit zijn de volgende onderdelen:

 • Drivingrange
 • Puttinggreen
 • Chippinggreen
 • De baan
 • Clubhuis
 • Pro shop

Daarnaast zijn er nog veel faciliteiten aanwezig om te kunnen oefenen, zoals een PAR 3. Een overzicht van golfbanen met een PAR 3 baan of andere oefenmogelijkheden vind je hier.

Drivingrange

Na het betalen van de greenfee (als je niet lid bent) en het eventueel aanschaffen van een ballenkaart of token kun je op de drivingrange je techniek oefenen of gaan inslaan voor het begin van het spel. Een drivingrange is vaak een groot stuk gras waarop afstandsborden zijn geplaatst. Vanaf een afslagplaats (vaak kunststofmatten) kun je met al je verschillende clubs oefenen. De afstandsborden helpen je te bepalen wat voor afstand je met de verschillende clubs gemiddeld kunt halen.

Putting green

Op sommige banen is er een combinatie van putting en chipping green. De putting green bestaat uit hetzelfde soort gras als op de green in de baan. Er zijn veel holes aanwezig op de waarop je het putten kunt oefenen en het gevoel van de baan kunt krijgen. Je kunt hier dus testen of de greens snel of langzaam zijn.

Chipping green

Op een chipping green mag je een golfbal naar en op de green slaan. Dit in tegenstelling tot een puttinggreen waarop je alleen maar mag putten. Vaak is er ook nog een oefenbunker(s) aanwezig waarin je je bunkerslagen kunt oefenen.

De baan

Een golfbaan bestaat vaak uit 18 holes. Kleine banen kunnen ook uit 9 holes bestaan. De ronde bestaat uit 18 holes waardoor je bij een baan met 9 holes twee keer rondloopt. De golfbaan is voor mannen vaak langer dan voor vrouwen. Een golfbaan bestaat uit een aantal Par-3, Par-4 en Par-5 holes. Een Par-3 is maximaal 229 meter lang, een Par 4 tussen de 230 en 430 meter en een Par 5 is minimaal 431 meter lang.

De hole

Een hole bestaat uit een aantal basis onderdelen Dit zijn de Tee-box, de fairway en de green. Daarbuiten bevinden zich hindernissen, de rough de Fringe en bomen. De Fringe is het randgebied om de green. Een golfer slaat af van de Tee-box en slaat richting de hole. Afhankelijk van de lengte van de hole komt de bal (als alles goed gaat) direct terecht op de green (Par-3) of op de fairway. Vanaf de fairway kan de green worden bereikt waarop je de bal in de hole putt. Hindernissen in de baan zijn bunkers, bomen en water. Waterhindernissen kunnen zijn, vijvers, meren, rivieren of sloten. Deze is gemarkeerd door gele palen als deze ligt tussen de speler en de green. Water hindernissen die niet direct tussen de tee en speler ligt noemen ze laterale waterhindernissen en zijn gemarkeerd met rode palen. Soms is de hole nog afgebakend met witte palen. Deze geven aan waar de hole op houdt. Sla je een bal hierbuiten dan is de bal buiten de baan.

Op de green wordt de hole gemarkeerd met een vlag. De hole wordt regelmatig verplaatst op de green. Er zijn verschillende manieren om aan te geven waar de hole zich bevindt op de green. Dit kan door verschillende kleuren van de vlag, een extra bol onder aan de vlag of je kunt voor het spelen bij in het clubhuis een overzicht krijgen waar hij staat. De afstand tot de vlag wordt vaak aangegeven op je scorekaart. Vaak staan er langs de hole ook afstandspaaltjes tot het midden van de green, of er liggen stippen op de fairway. Verder is er bij sommige Tee-boxen een layout van de hole te vinden.

Waar je (veel) golf gaat spelen is afhankelijk van een aantal factoren. Of je een golfvaardigheidsbewijs hebt, je een beginner, gevorderde of professional bent, wat je er aan geld voorover hebt, wat je bereid bent te reizen en om wat voor soort baan je geeft (bomen, duinen, wind e.d.). Een aantal factoren worden bepaald door je niveau een andere door waar je je op je gemak voelt.

Clubhuis

Een grote bijdrage aan het je op je gemak voelen is het clubhuis. Voor iedereen die lid is van een golfclub is het bijna een tweede huis. Het clubhuis moet een visite kaartje zijn van de vereniging en wordt vaak aangeduid als Hole 19. Vaak dient het clubhuis ook als de plaats waar je de betalingen voor de greenfee moet regelen als de Pro shop gesloten is. De meeste clubgebouwen hebben ook kleedkamers (met douches). Verder is het clubhuis de plek waar je een rondje voor de hele zaak moet geven als je een hole-in-one slaat. Hiervoor zijn aparte verzekeringen af te sluiten.

Pro Shop

Een pro shop bij een golfbaan dient vaak als ondersteuning en vraagbaak voor de leden van de golfclub over golf materiaal. Hier wordt ook vaak de greenfee voor de baan betaald. Een pro shop wordt gerund door mensen die verstand hebben van golfmateriaal (vaak golfprofessionals). Naast de traditionele proshops zijn er veel pro shop online te vinden. Een overzicht hiervan is hier te vinden.

Ga hier naar boven.

Social Media

Buienradar