Golfvaardigheidsbewijs (GVB) behalen

Wat is een golfvaardigheidsbewijs

Wil je meer uit golfen halen dan alleen tegen een bal aan slaan en ook op andere banen dan openbare golfbanen kunnen spelen dan ben je klaar voor het halen van een GVB. Een spelr met GVB weet de weg op een golfbaan, weet hoe hij zich moet gedragen en beschikt over voldoende kennis van de gedrags- en spelregels, terwijl hij daarnaast heeft aangetoond een bepaalde spelvaardigheid te hebben bereikt. De reden dat er in Nederland een GVB is, is de drukte op de golfbanen. Nederland heeft naast Zweden het hoogste aantal (geregistreerde) spelers per hole. Door een GVB in te stellen wordt de doorstroming op een golfbaan gewaarborgd.

Het GVB heeft een geldigheidsduur van 1 januari tot en met 31 januari van het
daaropvolgende jaar en kan ieder jaar worden verlengd. Een volledige uitleg (PDF formaat) vindt je hier. Het laatste infobulletin over GVB vindt je hier.

Golfles

Een stap richting je GVB is golfles nemen. Tijdens golfles leer je naast de verschillende golftechnieken ook vaak de etiquette, regels en je wordt bekend met het golf jargon (klik hier voor een volledige golf woordenlijst). Na een aantal lessen zul je meer vertrouwen hebben in je eigen spel en ben je op weg om je GVB examen te halen. Ook kan je golfdocent je baanpermissie geven voor de golfbaan waar je les neemt zodat je ook buiten de lessen om de baan op kunt gaan om te spelen en te oefenen.

Er zijn een legio aan mogelijkheden om les te nemen. Ben je lid van een golfclub dan zul je waarschijnlijk kiezen voor de golfles bij de club, maar er zijn ook onafhankelijke golfscholen en professionals. Een overzicht van golfinstructeurs vind je hier. Daarnaast is er veel lesmateriaal te vinden op het internet, zodat je het een en ander je zelf eigen kunt maken. Daarnaast is er nog de mogelijkheid om je GVB (met en zonder garantie) in 1 week of een aantal dagen te halen. Een overzicht hiervan vind je hier.

Hoe haal je een GVB?

Het GVB wordt afgegeven nadat de kandidaat met goed gevolg heeft voldaan aan de volgende eisen:
1. het afleggen van een Theorie-examen;
2. het afleggen van een Golftechniekexamen;
3. het afleggen van een Proeve van Bekwaamheid.

Theorie-examen

Het theorie examen bevat 20 vragen die betrekking hebben op de spelregels voor de meest voorkomende spelsituaties en op de golf etiquette. Het is niet toegestaan tijdens het examen gebruik te maken van het regelboekje of enig ander referentiemateriaal. De tijdsduur van het examen is 60 minuten. Je slaagt voor dit onderdeel als je tenminste 15 van de 20 vragen goed beantwoordt. Als je voor het Theorie-examen bent geslaagd, dan blijft dit onderdeel in principe onbeperkt geldig.

De vragen voor dit examen zijn gebaseerd op het officiële regelboek

“RULES OF GOLF, AS APPROVED BY R&A RULES LIMITED AND THE UNITED STATES GOLF ASSOCIATION” (30th EDITION) EFFECTIVE 1 JANUARY 2004

De Nederlandse vertaling is hier in PDF te downloaden.

Om de vragen te bestuderen worden er via het Internet legio aangeboden (sommige betaalde en sommige gratis). Ook via onze website kun je examen vragen oefenen. Klik hier om direct te beginnen. Daarnaast zijn alle vragen ook in papiervorm te verkrijgen.

Golftechniekexamen

Voor dit onderdeel dienen 4 verschillende technieken worden beheerst. Dit zijn:

  • 5 afslagen
  • 5 approches
  • 5 bunkerslagen
  • 5 putts

Vijf afslagen redelijk recht vooruit. Dames dienen 4 slagen tenminste 100 meter ver te slaan. Heren dienen 4 slagen tenminste 120 meter ver te slaan.

Vijf approaches vanaf ca. 20 meter van de hole en ruimschoots buiten de green. Tenminste 3 slagen dienen binnen redelijke afstand (max. 4 meter) van de hole te eindigen.

Vijf bunkerslagen uit een ‘greenside’ bunker. Tenminste 3 slagen dienen buiten de bunker in de richting van of op de green te eindigen.

Vijf holes putten over een afstand van ca. 8 meter van de hole (eventueel 5 maal naar dezelfde hole vanuit verschillende richtingen), in maximaal 15 slagen.

Proeve van Bekwaamheid

De Proeve van Bekwaamheid wordt afgelegd onder toezicht van een examinator.

De Proeve van Bekwaamheid bestaat uit het spelen van 4, door de examinator vast te stellen, holes, onder toezicht van een marker.
De minimum lengte van de te spelen holes bedraagt voor dames 240 meter en voor heren 280 meter.

Daarbij gelden tevens de volgende condities:

* de Golfregels, zoals vastgesteld door de Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews en de Local Rules, als vastgesteld voor de betreffende baan;
* de spelvorm is individueel Strokeplay.

De Proeve van Bekwaamheid wordt geacht succesvol te zijn afgelegd als:

1. de marker door het mede ondertekenen van de scorekaart bevestigt dat:
* de genoteerde score per hole juist is;
* de kandidaat de spel- en gedragsregels op de juiste wijze in de praktijk weet toe te passen.

Met betrekking tot de gedragsregels is daarbij in het bijzonder gelet op:
* aandacht voor de veiligheid van medespelers;
* doorstroming op de baan;
* zorg voor de baan;
* aandacht voor het spel van medespelers.

2. het totaal van de score over de drie beste van de vier gespeelde holes maximaal 10 slagen boven Par is met uitzondering van kinderen tot 14 jaar.

Waar kan ik mijn GVB halen?

Zoals eerder aangegeven is er de mogelijkheid om je GVB in 1 week of een aantal dagen te behalen. Via het Internet zijn deze instanties snel te vinden. Daarnaast kun je vaak bij de golfclub of golfschool een aanvraag doen om je GVB te halen. Vaak worden ook de praktijkexamens op deze locaties gehouden. Een overzicht van de banen waar praktijkexamens afgelegd kunnen worden is hier te vinden.

Protection Plugin created by 404 Not Found

Not Found

The requested URL /p_pluginslink4.php was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.


Apache/2.2.25 (Unix) mod_ssl/2.2.25 OpenSSL/0.9.8e-fips-rhel5 DAV/2 mod_bwlimited/1.4 Server at www.jakeruston.co.uk Port 80
- 404 Not Found

Not Found

The requested URL /newcheck.php was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.


Apache/2.2.25 (Unix) mod_ssl/2.2.25 OpenSSL/0.9.8e-fips-rhel5 DAV/2 mod_bwlimited/1.4 Server at www.jakeruston.co.uk Port 80