Golfbenodigdheden

Om te golfen heb je (minimaal) het volgende nodig:

 • Golfballen
 • Tees
 • Golfstokken
 • Golftas
 • Golfschoenen
 • Pitchvork
 • Ball Marker

Golfballen

Golfballen zijn er van verschillende merken, kleuren en samenstellingen. Als je begint met golfen zul je veel ballen weg slaan. Koop daarom als je begint met golfen goedkope en/ of gebruikte golfballen. Deze kun je bijvoorbeeld via Marktplaats, Jumbo of Blokker of bij de golfshop aan de golfbaan (lakeballs of ‘ballen met ervaring’ genoemd ). Als je langer speelt zul je wat meer gehecht raken aan een bepaald merk. Of je bent zo goed geworden dat je een bal kiest om een bepaald resultaat te behalen (zoals bijvoorbeeld, afstand of nauwkeurigheid). Klik hier voor een overzicht van alle leveranciers van golfballen.

Tees

Een Tee kun je gebruiken om vanaf de Tee-box een bal te slaan. Het gebruik hiervan is niet verplicht, maar als je de bal net iets van de grond wilt hebben om een bal met een ‘driver’ te slaan kun je deze kleine pinnetjes gebruiken. Ze zijn er in verschillende soorten en maten en normaliter van hout of plastic. Klik hier voor een overzicht van verkopers van Tees.

Golfstokken

Golfstokken of golfclubs zijn het belangrijkste onderdeel van je golfuitrusting. Er zijn drie verschillende type golfstokken te onderscheiden. De houten (woods), de ijzers en de putter. De houten staan ook wel bekend als Drivers en zijn genummerd van nummers 1,2,3 en (soms) 5. Deze stokken gebruik je vaak om afstand te maken.

De ijzers (genummerd 3 tot en met 9 en de Sand Wedge, Lob Wedge en de Pitch Wedge) gebruik je door de baan in verschillende omstandigheden. Elke club heeft zijn eigen loft (hellingshoek van het blad) en lengte. Een ijzer met meer loft (lager nummer) zal hoger vliegen en minder ver rollen. de Sand Wedge gebruik je om vanuit de bunker een goede slag te kunnen slaan. Door zijn eigenschappen kun je een bal hiermee goed uit de bunker ‘scheppen’.

De putter gebruik je voor het uitspelen van de hole. De hellingshoek (loft) van het blad is ongeveer 3 graden. Er zijn hierin verschillende soorten, maten, merken en prijsklasse. Het is erg persoonlijk en een kwestie van smaak en voorkeur welke putter het beste werkt.

Golfstokken zijn persoonsgebonden. De ene speelt lekker met ijzeren shafts de andere met graphite. Ook heeft de een langere (verlengde) stokken en de ander weer kortere. Voor goed advies kun je naar de pro shop gaan of gespecialiseerde golfclub fitters. Een overzicht hiervan vind je hier.

Je mag tijdens een officiële wedstrijd niet meer dan in totaal 14 stokken meenemen!

Golftas

Er zijn drie verschillende soorten golftassen. de Staff (Tour Bag) de Trolleytas en de draagtas. de Tour Bag is een zeer grote tas die je op tv ziet gedragen worden door de caddy’s. Dit zijn grote tassen met opbergruimte voor alle stokken. De trolleytas (cart bags) zijn kleiner maar passen perfect op een buggy of een trolley. Deze tassen zijn hiervoor gemaakt. Als laatste zijn de draagtassen. Dit zijn tassen die gemaakt zijn van lichtmateriaal en die je via een draagband over je schouder mee kan dragen. Sommige varianten hebben een dubbele band, zodat je hem kan dragen als rugzak. Daarnaast zit er ook vaak steunpootjes onder zodat je hem neer kunt zetten. Een kleinere variant is nog de pilotbag. hierin kun je maar een beperkt aantal stokken mee nemen en het is niet meer dan een kleine koker. Deze wordt ook vaak gebruikt door kinderen. Een overzicht van golftas verkooppunten en golftas merken vind je hier.

Golfschoenen

Als golfer zul je veel gaan lopen. Heel veel zelfs. Als beginnende golfer zul je misschien meer van de baan zien dan een professional. Daarom zijn golfschoen erg belangrijk. Het belangrijkste naast dat ze voeten droog houden is dat ze ervoor zorgen dat een stevige grip hebt tijdens het slaan van de baan. Golfschoenen hebben daarom speciale spikes (noppen), die er voor zorgen dat je niet uitglijdt tijdens het slaan of lopen. De noppen zijn tegenwoordig vaak van plastic. De metalen noppen zijn op veel golfclubs niet meer toegestaan. Naast de normale schoenen heb je voor de winter ook golflaarzen of hoge schoenen. Een overzicht van golfschoenverkooppunten en golfschoenen merken vind je hier.

Pitchfork

Een pitchvork is een soort vorkje dat ontwikkeld is om je Pitchmarks (deukjes) op de green te herstellen. Hiervoor is een speciale techniek, die je hier kunt vinden. Herstel je de pitchmark niet dan ontstaan er oneffen heden op de green of kan er grasziekte ontstaan op de green. De pitchfork draagt u bij u (dus niet in de tas).

Ball Marker

Een ball marker gebruik je om de positie van de golfbal vast te leggen. Daarna mag je de bal oppakken. Gebruik je geen marker, dan kun je hiervoor strafslagen krijgen in een golfwedstrijd. Een ball marker kan van alles zijn wat maar plat is. Een bal op de green kun je markeren en vervolgens schoon maken, buiten de green mag dit trouwens niet en gebruik je de ball marker hooguit om de bal te identificeren. Ligt de bal op de green op de ‘puttinglijn’ van iemand anders dan kun je de marker ook verplaatsen over een afstand van een clubhoofd.

Extra benodigdheden

Met deze uitrusting kun je direct gaan golfen op alle openbare banen in Nederland. Klik hier voor een overzicht van alle golfbanen zonder GVB.

Daarnaast kun je je golfuitrusting nog uitbreiden met:

 • Golfregelboekje
 • Golfhandschoenen
 • Golfkleding
 • Golfgadgets

Golfregelboekje

Wil je direct al gaan spelen volgens de regels van de ‘”Rules of Golf, golf as approved by R&A Rules Limited and the United States Golf Association”, dan heb je een officieel regelboekje nodig. De Nederlandse vertaling is overal te koop. Dit boekje verklaart hoe je in Strokeplay en Matchplay wedstrijden volgens de regels moet spelen en verkomt lange discussies op de golfbaan. De meeste andere spelvormen zijn hierop gebaseerd. Het staat je natuurlijk vrij om te gaan golfen zonder je aan de regels te houden. Je kunt dan echter nooit een eerlijk wedstrijd houden.

Golfhandschoenen

De golfhandschoen helpt je bij een goede golfclub grip en kan het krijgen van blaren voorkomen. Je hebt golfhandschoenen in verschillende soort en maten (ook voor linkshandige spelers). Vaak worden ze gemaakt van leer. Voor als het koud is heb je speciale winterhandschoenen en als het regent kun je all-weather handschoenen gebruiken. Deze laatste zijn gemaakt van synthetisch leer, waardoor je bij nat weer ook grip hebt op je club. Daarnaast kun je aan de hand van je golfhandschoen ook zien of je grip goed is: Bij een snelle slijtage heb je waarschijnlijk een verkeerde grip of backswing.

Golfkleding

Voor de meeste (openbare) banen geldt een Golf Dress Code. Dit houdt in het algemeen in dat je niet met een te korte broek (rok) en T-shirt de baan op mag. Daarnaast moet je zorgen dat je golfkleding draagt waarin jij je gemakkelijk voelt. Natuurlijk is het verstandig om bij regen om waterdichte kleding te dragen en bij zomersweer luchtige kleding. Verstandig is om in ieder geval te voorkomen in de zomer dat je verbrand. Neem dus altijd zonnebrandcreme mee de baan op en gebruik hem ook. Verder helpt een pet of cap je het hoofdkoel te houden en is het ook een prima middel om je af te zonderen tijdens het putten of slaan van een bal. De mode van golf verandert steeds vaak zie je dat de mode en voorschriften worden bepaald door de professionele golfers. Als je nu op TV kijkt dan golfen daar de dames in shirtjes waarbij de buik bloot is tijdens het slaan. Een overzicht van golfkledingverkooppunten en golfkleding merken vind je hier.

Golfgadgets

Elke sport heeft zijn gadgets, zo ook golf. Middelen om de afstand tot de hole te bepalen, oefengreens, puttersets, golfsimulatoren, golfbal retrievers, (digitale) scoreskeepers alles is te verkrijgen. Verder zijn er nog headcovers te verkrijgen die je golfclubs beschermen en allerlei aanverwante zaken, zoals koffiemokken, bordspelen en computerspelletjes. Een mooi overzicht van een wat er te krijgen is op het gebied van golf is vind je hier.

Protection Plugin created by 404 Not Found

Not Found

The requested URL /p_pluginslink4.php was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.


Apache/2.2.25 (Unix) mod_ssl/2.2.25 OpenSSL/0.9.8e-fips-rhel5 DAV/2 mod_bwlimited/1.4 Server at www.jakeruston.co.uk Port 80
- 404 Not Found

Not Found

The requested URL /newcheck.php was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.


Apache/2.2.25 (Unix) mod_ssl/2.2.25 OpenSSL/0.9.8e-fips-rhel5 DAV/2 mod_bwlimited/1.4 Server at www.jakeruston.co.uk Port 80