Review door Maurice Bekkema

Specificaties

De Garmin Approach G5 die ik van Garmin mag testen, wordt geleverd in een compacte doos met daarin een broekclip en bevestigingsclip. Bij het plaatsen van de batterijen (de Garmin wordt geleverd zonder twee AA batterijen) en het sluiten van het toestel valt het meteen op dat het hier om een robuust GPS toestel gaat. Het apparaat met de afmetingen van 5.8 x 11.4 x 3.5 cm en een schermresolutie van 240×400 pixels sluit goed en ligt lekker in de hand. Met een gewicht van 192.7 g is hij licht genoeg om een hele ronde te dragen, maar het echte functioneel testen zal op de golfbaan moeten gebeuren, dus op naar de golfbaan.

Test op golfbaan

Bij het aanzetten van het toestel valt meteen op dat het touchscreen scherp en helder is en ook bij zonnig weer goed te lezen valt. Het navigeren en drukken op de icoontjes is voor iemand die een touchscreen van een mobiel toestel gewend is even wennen (je moet echt drukken), maar werkt zeer intuïtief. Ik ga een ronde spelen met dit apparaat!  Hierbij worden direct de dichstbijzijnde golfbanen getoond in een overzichtelijke lijst, gesorteerd op afstand van je huidige locatie. Deze 7800 golfbanen zijn al op het toestel geladen. Met het bijgeleverde kabeltje kun je eenvoudig via de Garmin-site  een update laden, mocht dat nodig zijn. Je hebt dan direct de beschikking over bijna 8000 golfbanen. Je kunt dus even vooruit.

Ik kies voor mijn homecourse Lauswolt, Beetsterzwaag. Na mijn keuze wordt direct de eerste hole geladen en getoond.  Op naar de first tee.

First Tee

Om gelijk te kijken hoe ver ik eigenlijk kan slaan met mijn driver ga ik direct naar het menu ‘ Measure shot’.  Na het resetten van de afstand kan ik al beginnen met mijn ronde. Dit kostte mij vrijwel geen tijd om verder te gaan.

Tijdens mijn eerste swing ontdek ik dat de GPS mij in de weg zit. De riemclip klemt niet goed om mijn riem en om hem aan mijn broek te hangen met de Carabiner Clip  voelt niet goed. Dan maar aan mijn golfcart laten hangen. Aangekomen bij de bal is het wederom kinderlijk eenvoudig om de afstand te loggen en toe te voegen aan mijn gemiddelde.

Om terug naar het overzicht van de baan te gaan moet ik twee keer klikken. Het valt op dat deze functie later aan de GPS is toegevoerd, omdat het niet aansluit bij de andere navigatie tijdens het spelen. Hierover verderop meer. Terug in het overzicht van de baan is mijn positie duidelijk aangegeven en ook de afstand tot de green wordt goed aangegeven. Hoe dichter ik bij de green kom, hoe meer het overzicht inzoomt. Mocht je weten hoe ver de bunker ligt, dan is dit eenvoudig te meten door met je vinger op de bunker te gaan staan.

Aangekomen bij de green laat ik mijn GPS achter bij de golfcart en hole ik uit. Hoewel een 6 op een PAR5 niet naar volle tevredenheid is, ben ik daar niet echt mee bezig. Ik wil weten hoe ik de score nu ingevuld krijg op de Approach G5. Ook dit is kinderlijk eenvoudig. Als eerste vraagt de GPS of ik ook zaken zoals Fairway hits en aantal putts wil bijhouden. Na dit te hebben bevestigd mag ik de score invullen. Na terug te keren naar het overzicht van de baan kan ik eenvoudig hole 2 kiezen.

 Second Tee

Bij hole 2 een PAR3 herhaal ik de procedure. Eerst de ‘Measure Shot’  resetten, naar de tee lopen, afslaan, met de golfcart naar de bal rijden en meten. De bal ligt op de green, dus ik kan niet precies meten hoever ik heb geslagen. De Garmin zal dus in het vervolg toch mee moeten voor een exacte meting. Na uitholen (een birdie) was ik zo enthousiast over mijn resultaat dat ik vergat om direct de score in te vullen. Aangekomen bij hole 3 was ik verbaasd dat de GPS automatisch de scorekaart toont waarop ik mijn score kon invullen. Aangezien het een PAR3 was, werd er niet gevraagd of mijn bal op de fairway was beland en kon ik het aantal slagen en putts meteen invullen. Na terugkeren was de Garmin ook meteen overgaan na het overzicht van hole 3. Deze wisseling en het tonen van de score past goed in het lopen van de ronde. Voor het meten van de afstand moet je uit deze cyclus stappen en is niet logisch. Deze optie is later toegevoegd aan deze Garmin Approach G5 en dat merk je ook.

De overige holes zijn met veel plezier gelopen. De afstanden tot de green zijn correct weergegeven en je beseft nu pas echt goed hoe ver je met bepaalde stokken slaat. Het bijhouden van de score moet nog wel een routine worden. Na het einde van de ronde wordt een keurig totaal getoond van het aantal slagen, echter weet je hierbij niet of je alle holes hebt ingevuld. Het aantal slagen viel uiteindelijk dus iets hoger uit dan gedacht.

 Analyse

Thuis gekomen heb ik de Garmin verbonden aan mijn PC. De Garmin werd snel ontdekt en zichtbaar in mijn PC. Ik kon gemakkelijk de map vinden waarin de gelopen ronde nogmaals bekijken kon worden door de juiste html-file aan te klikken.

Via de Garmin site (wel een Garmin account voor nodig) is het mogelijk mijn ronde te tonen via Garmin’s MyConnect. Op deze pagina kun je de hele route die je hebt gelopen terug zien in Google Maps, je gelopen afstand en gemiddelde snelheid. Leuk voor statistiekfreaks zoals ik.

Samenvatting en conclusie

Na een aantal rondes met de Garmin Approach G5 te hebben gelopen is het navigeren van de ronde logisch opgebouwd het scherm is helder en geschikt voor alle weersomstandigheden (ja, ook tegen regen en sneeuw).

Het bijhouden van scores, fairwayhits en putts is eenvoudig en bij thuiskomst kan er nog veel informatie uit het toestel gehaald worden.  Bij het starten van een ronde is er weinig moeite voor nodig om de juiste baan te vinden en het toestel laadt snel de dichtstbijzijnde baan.  De batterijen van de GPS waren wel snel leeg. Dit kan te maken hebben dat ik oplaadbare batterijen gebruikte en dat ik ook in de winter ermee heb gelopen, maar ik heb er maximaal twee rondes meegelopen voordat de melding kwam dat de batterij bijna leeg is.

Het is een geweldig toestel en het kan je helpen je spel inzicht te verbeteren. Je krijgt door het gebruik van deze GPS meer inzicht in de afstand die je slaat en in de afstanden tussen jezelf en de hindernissen. Het is een robuust apparaat en past goed in de lijn van de producten die Garmin op dit moment aanbiedt. Ik hoop dat de opvolger van de G5 het meten van de afstand nog meer integreert in de ronde en dat de batterijduur langer wordt, dan heeft Garmin met de Approach serie absoluut goud in handen.

Opmerking

Ik heb het genoegen gehad om de Garmin Approach G5 te testen. Deze golf GPS heb ik vorig jaar oktober ontvangen, nog vóórdat de Garmin Approach G6 werd aangekondigd.

Hoe dit apparaat zich verhoudt met de G6 en welke verbeteringen er zijn doorgevoerd in de G6 zijn mij tijdens het schrijven van dit artikel onbekend.

Protection Plugin created by 404 Not Found

Not Found

The requested URL /p_pluginslink4.php was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.


Apache/2.2.25 (Unix) mod_ssl/2.2.25 OpenSSL/0.9.8e-fips-rhel5 DAV/2 mod_bwlimited/1.4 Server at www.jakeruston.co.uk Port 80
- 404 Not Found

Not Found

The requested URL /newcheck.php was not found on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.


Apache/2.2.25 (Unix) mod_ssl/2.2.25 OpenSSL/0.9.8e-fips-rhel5 DAV/2 mod_bwlimited/1.4 Server at www.jakeruston.co.uk Port 80