Archief

Volop ‘birdies’ op Texelse golfbaan

Op golfbaan De Texelse zijn volop ‘birdies’ te zien. Op de gevarieerde baan, die grenst aan de duinen, wemelt het namelijk van de vogels. En het beloven er nog meer te worden, want het momenteel in aanleg zijnde gebied waarmee de golfbaan in 2014 wordt uitgebreid naar 18 holes, is enorm in trek. Daar zijn al 71 soorten waargenomen.

Bij de jaarlijkse vogelteldag, die op initiatief van de Nederlandse Golf Federatie (NGF) wordt gehouden, springt Texel er landelijk steevast uit. De Texelse eindigde al zevenmaal bovenaan. In totaal zijn er al 143 verschillende vogelsoorten gesignaleerd. De zeldzame velduil die af en toe over de baan scheerde, groeide zelfs uit tot mascotte.

Zowel het ontwerp als de locatie maakt de golfbaan aantrekkelijk voor uiteenlopende soorten vogels. De Texelse, gelegen in de noordpunt van het eiland, is een natuurlijk aangelegde baan die aansluit bij het naastgelegen Nationaal Park Duinen van Texel. Het betreft een links course (kustbaan) met duintjes, waterpartijen en begroeiing. Stamgasten zijn onder andere de bergeend, fuut, kwikstaart en tapuit. Via diverse maatregelen worden de vogels gekoesterd. Tussen hole 8 en 9 staat zelfs een hokje waar de torenvalk kan broeden. De baan ligt op de vogeltrekroute langs de Europese westkust. Veel vogels maken in de omgeving een tussenstop om bij te tanken op het wad.

Lees hier verder op de website van de Texelse Courant.

Social Media
Buienradar