Archief
Zoek je handicap
Achternaam:
Voorletters:
Wie is online
15 bezoekers online
0 gasten, 15 bots, 0 leden

Rechtshandige golfpro slaat hole-in-one met links

Hole-in-one Jean Maurice van HamIn de twintig jaar dat Jean Maurice van Ham PGA professional is, sloeg hij nog nooit een hole-in-one. Afgelopen vrijdag 9 augustus, op hole 6 van de Nordkurs van Golfsportclub Rheine/Mesum, kwam daar echter verandering in. En wat vooral bijzonder was: de rechtshandige golfpro maakte de ace met links.

Jean Maurice van Ham sloeg de hole-in-one tijdens de afsluitende wedstrijd van de Golfgeheimen Zomertraining, een intensieve zesdaagse ‘Iron Shirt of Golf’-clinic. Eén van de vele eye-openers waarmee de pro van Golfclub Heelsum zijn leerlingen in de dagen daarvoor kennis had laten maken, was het zogenaamde tweezijdig trainen: deelnemers aan de Zomertraining ontwikkelden niet alleen een rechter-, maar ook een linkerswing.

Op het eerste gezicht lijkt dat vreemd, maar eigenlijk is het best logisch: door af te wisselen tussen rechts en links belast je het lichaam evenwichtiger en benut je beide hersenhelften. Daardoor neemt de kans op blessures aanzienlijk af en wordt oefenen op de driving range leuker en effectiever. Jean Maurice van Ham, die zich na een tweeweekse opleiding in februari van dit jaar bij het selecte gezelschap van ‘Iron Shirt of Golf’ PGA pro’s voegde, ervaart de effecten aan den lijve. Met als voorlopig hoogtepunt – na slechts zes maanden tweezijdig trainen – dus deze hole-in-one.

‘Als ik de afgelopen tijd gelegenheid had om te oefenen, dan deed ik dat altijd tweezijdig: vijf ballen rechts, vijf ballen links,’ aldus Jean Maurice van Ham, die eerder dit jaar een plekje kreeg in de GolfWeekly top-50 van beste golfpro’s van Nederland. ‘Maar ik vond eerlijk gezegd dat ik nog niet goed genoeg was om ook met links door de baan te gaan. Totdat ik eerder deze week een rondje liep met Gert Jan Markus, één van mijn collega pro’s van de ‘Iron Shirt of Golf’. Toen hij linkshandig begon te spelen, dacht ik, ik kan toch niet achterblijven! En eigenlijk ging het toen best goed.’

Mede daardoor besloten Jean Maurice van Ham en zijn collega’s – behalve Gert Jan Markus was ook Marleen Timmers bij de Zomertraining aanwezig – om tijdens de wedstrijd de baan op te gaan met een tas vol linkerstokken. Op de tee van de zesde hole, 91 meter lang, besloot Jean Maurice van Ham om de vlag aan te vallen met een linker ijzer-7: ‘Momenteel sla ik met die club zo’n 100, 110 meter, dus ik pakte hem korter vast en maakte een drie kwart swing.’

Flightgenoot Daan Jacobs vertelt wat er vervolgens gebeurde: ‘Ik zag meteen dat de bal heel goed was: hij vloog prachtig richting de vlag, stuiterde goed, rolde mooi… maar ik heb al zo vaak meegemaakt dat de bal dan uiteindelijk toch langs de hole rolt, dat ik niet wist wat ik meemaakte toen hij opeens in de hole verdween. Zo gaaf!’ Ook de golfpro zelf kon het amper geloven: ‘Dit was wel het laatste wat ik had verwacht. Heb ik mijn hele leven nog nooit een hole-in-one geslagen, loop ik m’n tweede linkshandige rondje en dan gebeurt er dit. Je begrijpt dat ik lekker doorga met dat tweezijdig trainen!’

Meer weten over de voordelen van rechts- en linkszijdig trainen? Ga dan naar golfgeheimen.nl/gratisebook en download het gratis e-book ‘Twaalf redenen om tweezijdig te trainen’.

Social Media
Buienradar