Archief

Akkerbouwer start met aanleg golfbaan tweede onderneming

Om aanvullende inkomsten te genereren legt een akkerbouwer een golfbaan aan op 16 van de 54 hectare cultuurgrond. Hof Amsterdam oordeelt dat de akkerbouwer een tweede objectieve onderneming is gestart en verplicht moet afrekenen over de niet agrarische meerwaarde van 16 hectare cultuurgrond.

De boer exploiteert met zijn broer in firmaverband een akkerbouwbedrijf van 54 hectare. Om aanvullende inkomsten te genereren werken zij het plan uit om  op 16 hectare een golfbaan aan te leggen. De gemeente werkt mee en de broers starten met de aanleg in 2003. In totaal investeren zijn in de jaren 2003 t/m 2005 meer dan € 1 miljoen in de aanleg van de golfbaan,  de bouw van een clubhuis en indoorbaan en de aanschaf van  machines voor het onderhouden van de golfbaan. De akkerbouwer stelt dat de exploitatie van de golfbaan een nevenactiviteit is van het akkerbouwbedrijf omdat er een verregaande samenhang bestaat tussen activiteiten voor het landbouwbedrijf en die voor de golfbaan, maar de inspecteur is het daar niet mee eens. De inspecteur stelt dat er sprake is van één zelfstandige onderneming en dat de grond van de golfbaan is onttrokken aan het landbouwbedrijf. Als rechtbank Haarlem het eens is met de inspecteur, gaat de akkerbouwer in hoger beroep.

Lees hier verder op de website van Accountancynieuws.

Social Media
Buienradar