Archief
Zoek je handicap
Achternaam:
Voorletters:
Wie is online
13 bezoekers online
0 gasten, 13 bots, 0 leden

Schapen beter op de golfbaan dan het duin

Schapen kun je misschien beter op golfbanen inzetten dan in natuurgebieden. Beheerders laten steeds meer grote grazers in natuurgebieden lopen, maar er zijn tegengeluiden. Golfbanen zijn wel positief.

Een kudde van 250 schapen liep op 2e Pinksterdag, 20 mei 2013, naar de golfbaan in Aalden. De schapen begrazen er het ongemaaide deel van de holes. Baancommissaris Ellen Kroes toonde zich heel tevreden met deze manier van greenkeeping. Ze verwacht een verbetering van de vegetatie en meer variatie in de beplanting; ‘want schapen dragen zaden mee in hun vacht en verspreiden zo diverse plantensoorten’.

Schapenbegrazing zou zo ook helpen om een grotere biodiversiteit in natuurgebieden te realiseren. Volgens onderzoek leidt het echter juist vaak tot verarming. Dit staat in een artikel dat de Greenkeeper, vakblad voor golfbaanbeheer, heeft overgenomen van het KNNV-blad Natura nr. 4 uit 2012. Aanleiding is dat steeds meer golfbanen met schapenbegrazing experimenteren. De conclusie van het artikel staat in de kop: ‘Stop schapenbegrazing, breng het duin tot leven’.

Lees hier verder op de website van Groenkennisnet.nl

 

Social Media
Buienradar